Two condiment Lebanese trees
One tree species that we use as a source of food condiment is the Rhus coriaria, Rhus is native to the Lebanese mountains where it grows at high altitudes this species which have the male and female flowers at separate trees, bare Summac which is the outer part of the seeds present on a raceme, Summac the popular condiment in the Lebanese traditional Mankousheh could wash away if not collected before the first rain after the long dry season in September. Another species that used to play the same role as a condiment is the Pistacia palaestina, the same as Summac Pistacia palaestina bares seeds on racemes of which the outer skin that surrounds the seeds has a specific taste of mastic, the seeds are collected, and skin is removed by robbing them then they are dried and used as a condiment.
شجرتان من البهارات اللبنانية
أحد أنواع الأشجار التي نستخدمها كمصدر للتوابل الغذائية هي شجرة السمّاق، موطنها الأصلي الجبال اللبنانية حيث تنمو على ارتفاعات عالية هذا النوع الذي له الزهور المذكرة والمؤنثة على أشجار منفصلة، بهار السماق هو القشرة الخارجية للبذور الموجودة على كبش السماق، يمكن غسل السماق إذا لم يتم جمعه قبل هطول المطر الأول بعد موسم الجفاف الطويل في أيلول، السمّاق هو البهار الشعبي في المنقوشة اللبنانية التقليدية، .
نوع آخر من الشجر كان يلعب نفس دور البهارات هو الفستق الفلسطيني او البطم ، مثل السماق يحمل البطم بذورًا على كبش يكون للقشرة الخارجية التي تحيط بالبذور طعم خاص وهو طعم المسك، يتم جمع البذور وقشرها. تتم إزالتها عن طريق فركها ثم يتم تجفيفها واستخدامها كتوابل.