Gundelia taurnifortii
عكّوب
Native Nurseries has been exerting efforts to domesticate wild edible herbs that are of nutritional and economic value. With Gundelia taurnifortii, the efforts took more than one year to successfully germinate the seeds because it was not known how to treat the seeds to have them germinate. Many attempts were made to have the seeds germinate, and we succeeded in germinating them. This was the easy part of the story. Of course, the seeds were grown in the nursery to become seedlings so that they could be transferred to a cultivation field. Many attempts with some farmers to grow them in their gardens failed for many reasons such as bad planting timing, lack of knowledge on how to grow them, when to irrigate them or when to stop irrigating them. Lastly, we succeeded in having some crops survive the first winter at a farm in AinZhalta. We still don’t know how many years before they start flowering, knowing that Gundelia taurnifortii is a perennial plant and requires many years to reach maturity. There are many difficulties that accompany cultivating Gundelia taurnifortii such as seed collection. Besides the difficulty in collecting them because they are thorny and should be handled with special equipment like very thick gloves, long pruning shears and hard shoes so that they can be put in bags and carried to the nursery in bulk. The seeds are found in the blown away parts that are above the surface and that break from the root.
Gundelia taurnifortii is an economical plant since it already has a market, being collected from nature, which may harm its natural environment. We encourage farmers to plant it on their farms in places that are not visited often. It has many nutritional benefits like omega 3 and many other vitamins.
تبذل مشاتل نايتف جهودًا لتدجين الأعشاب البرية الصالحة للأكل والتي لها قيمة غذائية واقتصادية. في حالة العكّوب، استغرقت الجهود أكثر من عام لإنبات البذور بنجاح لأنه لم يكن من المعروف كيفية معالجة البذور حتى تنبت. وقد جرت محاولات عديدة لإنبات البذور، ونجحنا في إنباتها. كان هذا هو الجزء السهل من القصة. وبالطبع تمت زراعة البذور في المشتل لتصبح شتلات بحيث يمكن نقلها إلى حقل زراعي. وقد فشلت العديد من المحاولات مع بعض المزارعين لزراعتها في حدائقهم لأسباب عديدة مثل توقيت زراعتها السيء، أو عدم المعرفة بكيفية زراعتها، أو متى يتم ريها، أو متى يجب التوقف عن ريها. وأخيرًا، نجحنا في إبقاء بعض المحاصيل على قيد الحياة خلال فصل الشتاء الأول في مزرعة في عين زحالتا. ما زلنا لا نعرف كم سنة تحتاج لكي تبدأ في الإزهار، مع العلم أن العكّوب نبات معمر ويتطلب سنوات عديدة حتى يصل إلى مرحلة النضج. هناك العديد من الصعوبات التي تصاحب زراعة العكّوب، إلى جانب صعوبة جمعها لأنها شائكة ويجب التعامل معها بمعدات خاصة مثل القفازات السميكة جداً ومقصات التقليم الطويلة والأحذية الصلبة بحيث يمكن وضعها في أكياس وحملها إلى المشتل بكميات كبيرة. توجد البذور في الأجزاء المتطايرة الموجودة فوق السطح والتي تنفصل عن الجذر.
يعتبر العكّوب نباتًا اقتصاديًا نظرًا لوجود سوق له بالفعل، حيث يتم جمعه من الطبيعة، مما قد يضر ببيئته الطبيعية. نحن نشجع المزارعين على زراعته في مزارعهم في الأماكن التي لا يزورونها كثيرًا. وله العديد من الفوائد الغذائية فهو غني بالأوميجا 3 والعديد من الفيتامينات الأخرى.